sobota, 10 lutego 2018

Zderzenie cywilizacji


Obwarzanek jest wytrawne pieczywo i jeden z symboli Krakowa a, covrig to rodzaj pieczywa z ciasta drożdżowego, z owocowym wypełnieniem w środku; bardzo znany w Rumunii i Bułgarii.


Obwarzanek
Covrig (Kowrig)
Gdzie?
Krakow (tylko)
Rumunia, Bułgaria (różne rodzaje od Turcji do Rosji)
Kto?
Królowa Jadwiga zjadła to
Królowa Jadwiga nie zjadła to
Smak?
Zwykły czy z troszeczkę mak, ser, sól
Smak covrigi w dużej mierze zależy od tego co jest w środku (dużo rodzaje konfitury) czy na zewnątrz (ser, mak, mid itd.)
U.E.
Produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej
Produkt znany nie tylko w Unii Europejskiej
Zęby
Za 5 min po ugotowaniu jest twardy jak kamień
Za 24 godzin po ugotovaniu jesttwardy jak świeży obwarzanek
Fotka








Artykuł napisany przez> Petrica Nitoaia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz