Obwarzanek jest wytrawne
pieczywo i jeden z symboli Krakowa a, covrig to rodzaj pieczywa z ciasta
drożdżowego, z owocowym wypełnieniem w
środku; bardzo znany w Rumunii i Bułgarii.
Obwarzanek
|
Covrig (Kowrig)
|
|
Gdzie?
|
Krakow (tylko)
|
Rumunia, Bułgaria (różne rodzaje od Turcji do Rosji)
|
Kto?
|
Królowa Jadwiga zjadła to
|
Królowa Jadwiga nie zjadła to
|
Smak?
|
Zwykły czy z troszeczkę mak, ser, sól
|
Smak covrigi w dużej mierze zależy od tego co jest w środku (dużo
rodzaje konfitury) czy na zewnątrz (ser, mak, mid itd.)
|
U.E.
|
Produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej
|
Produkt znany nie tylko w Unii Europejskiej
|
Zęby
|
Za 5 min po ugotowaniu jest twardy jak kamień
|
Za 24 godzin po ugotovaniu jesttwardy jak świeży obwarzanek
|
Fotka
|
|
|
Linki> przepis covrigi
Artykuł napisany przez> Petrica Nitoaia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz